אז מה הופך יין לבריא כל כך?

יין, המשקה האלכוהולי המפורסם ביותר בעולם, בטח מהותיקים שבהם, רק הבירה כנראה קדמה לו, אך בירה לא קדושה כמוהו, יש ברכת בורא פרי הגפן, אין ברכת בורא פרי הכשות, למרות שמוציא בירה מן הארץ יכול לעבוד. לא על כך באנו לדבר, הפעם אנו נותנים כבוד ליין, אדום, לבן, רוזה, יבש, חצי יבש, מבעבע, האפשרויות הן רבות וכולן טובות. השאלה עד כמה?

נזקי האלכוהול ידועים כבר שנים רבות, בין אם גופניים, פגיעה בכבד ובתאים אפורים, או נפשיים, התמכרות ותלות רגשית. כמובן שהמידתיות חשובה, ולא יקרה לכם דבר כל עוד לא תפריזו, תשתו במתינות ומשקאות איכותיים. אך בעוד סוגי האלכוהול הרבים מוכתרים כבעלי סיכון בריאותי, הסיפור של היין מעט שונה.

שנים רבות אנו שומעים על כך ששתיית יין דווקא תורמת לבריאותינו וחוסנו של הגוף. האם כך הדבר? יש אמת בטענה זו? טובי המוחות העולמיים דאגו לבאר לנו סוגיה זו, הסבר שצריך לזכות את חוקריו בפרס נובל לשיכרות. בריאה כמובן.

המחקרים הרציניים החלו בשנים האחרונות, בעקבות מחקר שנערך בצרפת ותוצאתו מכונה "הפרדוקס הצרפתי". הפרדוקס הצרפתי מתאר מצב לפיו, בצרפת, שיעור התמותה ממחלות לב וכלי דם, נמוך בהרבה מרוב המדינות, וזאת למרות התזונה עתירת השומן, העישון הרב ומחסור בפעילות גופנית בהם מאמינים הצרפתים בכל מאודם. הנתון המרכזי שעלה מהמחקר הוא כמות צריכת היין הממוצעת בצרפת, שהיא בין הגדולות במדינות העולם. אזרח צרפתי שותה בממוצע 48 ליטר יין אדום בשנה, לשם השוואה, אזרח ישראלי ממוצע, שותה 4.5 ליטר יין בשנה, כולל קידוש, כן?.

על כן, המסקנה המרכזית הייתה כי מה שגורם לתמותה נמוכה יותר ולבריאות איתנה, דווקא ממחלות שידוע כי אלכוהול לסוגיו תורם להן לרעה, יין, עושה בדיוק את ההיפך. מאז נעשו מחקרים רבים בנושא זה ומידע רב הצטבר אשר אכן תומך ומחזק מסקנה זו. מיד תדעו, אך נציין, אל תמהרו לשתות בקבוק או שניים ביום, יותר מדי בריאות עלולה לפגוע בכם.

המחקרים החדשים מגלים לנו כי חומרים הנמצאים בקליפת הענב, מכילים נוגדי חימצון בכמות גבוהה ומרכיבים נוספים, המסייעים לגוף בהורדת כולסטרול רע והעלאת הכולסטרול הטוב, מגבירים את טיב זרימת הדם ומסייעים לקרישתו ועוזרים במניעת הסתיידות עורקים. הוכח כי שתייה מבוקרת של יין על חומרי קליפת הענב שבו, גם מפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב ודם, ואף סרטן, כל שכן, אם התקררתם, יין אדום, תרופה נהדרת לשפעת. מוכח.

ממש לאחרונה, מחקרים פורצי דרך הוכיחו קשר ישיר בין צריכת יין למניעת ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, יתרה מכך, הוסיפו גם כי יין ואפילו הרחתו בלבד, מסייע לחיזוק חוש הריח וכתוצא מכך, משפר את הזכרון ואת יכולת החשיבה. כן, אם תשתו יין, בניגוד למשקאות משכרים אחרים, כנראה שהסיפור שלכם על מה קרה בלילה הקודם, ישאר חקוק ביומן מוחכם. ולקינוח אף השלימו וקבעו כי שתיית יין עוזרת להלחם ברדיקליים החופשיים הגורמים לנו להזדקן. לא מבטיח חיי נצח, אך בהחלט חיים טובים וטעימים יותר.

האמור מתייחס ליינות אדומים בעיקר, היות וכל החומרים המסייעים לגוף, דוגמת נוגדי החמצון וטאנינים, מקורם בקליפת הענב, ויינות לבנים עושים שימוש בתירוש הענב בלבד, בניגוד ליין אדום, העושה שימוש רב בקליפה.

אם כן, יש ממש בקביעה כי יין תורם לבריאותינו, במידה כמובן, כוס ליום, מעבר לכך, כמות הכוהל, מאפילה על היתרונות. אז תשתו יין, עדיף אדום, וכל מי שאומר לכם שאתם מכורים לאלכוהול, פשוט תגידו שזה האימון היומי שלכם. לא בטוח שזה עולה פחות מחדר כושר, אך זה הרבה יותר טעים וכיף.

רוקו – אלעד רואימי

כל הזכויות שמורות לזמן אמיתי בע״מ | מפת האתר | הצהרת נגישות
דילוג לתוכן